donderdag 4 maart 2010

Bananen-chocoladebrood

Ondanks de intimidatie op de Bakkerijdagen, ontstaan door het nederig luisteren naar gesprekken tussen vakmensen waar ik geen touw aan vast kon knopen (ik ken m'n plek weer), blijf ik gewoon vrolijk doorbakken. Ieder z'n eigen niveau, niet waar? Mijn baksels zien er dan wel niet professioneel uit; ze zijn meestal wel heel lekker - zo ook dit bananen-chocoladebrood.
Eerste opmerking: het is geen brood. Leuk dat het zo genoemd wordt, maar het is eigenlijk gewoon een bananen-chocoladecake.
Ten tweede: het originele recept is alleen een bananenbrood. Als optie (onderaan de pagina) staat vermeld dat je ook chocolade kunt toevoegen. In mijn wereldbeeld is dat onbegrijpelijk - hoezo optie? Voor een chocoholic pur sang is dat geen keuze; het is wat het hele recept überhaupt interessant maakt!
Tot slot: dit recept / deze optie is overgenomen (met aanpassingen) uit "Uit de oven" van Rachel Allen (die waarschijnlijk meer van noten en minder van chocolade houdt dan ik - maar het blijft een leuk mens). Rachel is super en regelmatig te zien op de BBC!

Ingredienten:
250 gr zelfrijzend bakmeel
½ theelepel zout
1 afgestreken theelepel bakpoeder
150 gr fijne kristalsuiker
100 gr zachte roomboter
2 eieren
1 theelepel vanille-extract
fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
475 gr hele bananen, gepeld en gepureerd
75 gr fijngehakte pure chocolade (Hachez, 77%)

Een brood- / cakevorm van 13 x 23 cm

Verwarm de oven op 170 graden Celcius / gasstand 2-3. Vet de vorm in met olie en bekleed hem met bakpapier (zonder de olie blijft het bakpapier niet plakken).
Zeef het bakmeel met het zout en het bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de suiker en de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen door elkaar tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
Klop de eieren, vanille-extract en sinaasappelrasp in een andere kom door elkaar. Meng de bananenpuree en de fijngehakte chocolade erdoor.
Maak een kuiltje in het midden van het bakmeelmengsel en giet het bananenmengsel erin. Meng alles met een houten lepel luchtig, maar grondig en giet het in de voorbereide vorm. Strijk de bovenkant glad en bak het bananenbrood 1 - 1¼ uur in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt.
Laat het brood 5 minuten in de vorm staan voor u het uit de vorm haalt en op een taartrooster zet om af te laten koelen. Snijd het in sneetjes en besmeer ze eventueel met boter.

2 opmerkingen:

  1. leuk hoor mijn dochter en een vriendinnetje wilde het maken voor de proefkring!!

    top idee!
    bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan! Was het lekker geworden?

    Riejanne

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...