maandag 29 november 2010

Bretonse stamppot met prei en cider

Stel: je hebt een paar preien in je koelkast die dringend gebruikt moeten worden.
Stel: je hebt kruimige aardappels in huis.
Stel: het is buiten ijzig koud en er is sneeuw voorspeld.
Nou ja, dan ligt het dus nogal voor de hand dat je een prei-stamppot gaat maken. Ik snuffelde wat rond in de winkel en vond een recept voor deze Bretonse stamppot in het boekje "Stamppotten" van Anne Scheepmaker. Cider is niet iets wat ik normaal gesproken drink, maar het maakte de prei extra smakelijk en gaf daarmee de stamppot een leuke kick! Ik serveerde de stamppot met een lekker sappig koteletje. Laat de winter maar komen!

750 gr kruimige aardappels
2 a 3 preien, in (halve) ringen gesneden
125 ml cider (brut of demi-sec)
125 ml creme fraiche
zeezout en versgemalen zwarte peper

Kook de aardappels een kleine 20 minuten in gezouten water. Giet dan het water af en laat de aardappels even een paar minuten stomen.
Kook in de tussentijd de prei circa 10 minuten in de cider (deksel op de pan!).
Pureer de aardappels en voeg de creme fraiche er aan toe. Schep dan de prei met de cider door de puree. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

vrijdag 26 november 2010

Zalm uit de oven met prei en gember

Het is koud buiten en dat betekent dat ik continu zit te broeden op lekkere recepten voor stamp- en stoofpotjes. Toch komt daar af en toe het besef doorheen dat het ook wel eens verstandig is om een dagje met iets minder zware kost in te lassen. Nigella Lawson noemt het "temple food" - gezond en licht verteerbaar eten. Heel lekker en goed voor een mens. Zodat je daarna gewoon weer verder kunt met de stevige winterse maaltijden.

Dit recept is niet van Nigella, maar komt uit mijn geliefde "USA cookbook" van Sheila Lukins. Briljant boek, maar dat heb ik al erg vaak benadrukt. Toch nog een keer: echt, als ik het niet meer weet en nergens inspiratie uit weet te halen, vind ik in dit boek altijd iets lekkers. Briljant.

Voor 4 personen (zoals op de foto te zien is, maakte ik de helft):
4 preien (totaal circa 700 gr), schoongemaakt en in dunne repen van circa 10 cm lengte gesneden
4 zalmfilets a circa 175 gr per stuk (ik gebruikte 1 grote filet)
4 eetlepels vers limoen- of citroensap
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel + 1 theelepel honing
1 eetlepel fijngehakte verse gember
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels fijngehakte bieslook (heb ik niet gebruikt)
4 parten limoen (heb ik niet gebruikt)

Blancheer de julienne gesneden prei circa 2 minuten in gezouten water. Giet het water af en laat de prei goed uitlekken.
Maak een marinade van 2 eetlepels limoen- of citroensap, 1 eetlepel olijfolie, de honing, de gember en zout en peper. Meng dit goed door elkaar. Leg de zalmfilets in een schaal en giet de marinade er overheen. Dek de schaal af en zet hem maximaal 30 minuten in de koelkast. Draai de zalmfilets na 15 minuten om. Attentie: laat de zalm niet langer dan 30 minuten in de marinade staan! De zuren in de marinade zorgen er namelijk voor dat de vis al "gekookt" wordt (net als in een ceviche) en een langere marinadetijd heeft dan tot gevolg dat de vis uit elkaar valt.
Leg de prei op de bodem van een ovenschaal. Schep de resterende 2 eetlepels limoen- of citroensap, maximaal 3 eetlepels olijfolie, zout en peper er doorheen. Leg de zalmfilets er bovenop en zet de schaal circa 15 minuten in de oven (voorverwarmd op 230 graden Celcius). Garneer de zalm met de bieslook en de partjes limoen en serveer direct.

woensdag 24 november 2010

Karbonade in citroen-rozemarijn marinade

Er zijn echt wel eens dagen dat ik niet bijster veel zin heb om te koken. Op die dagen vallen er dan ook zeker geen experimenten te bespeuren, maar komt er gewoon recht-toe-recht-aan eten op tafel. Vorige week had ik zo'n dag. Het plan zag er als volgt uit: karbonade, doperwtjes (uit een pot) en rösti (uit de diepvries). Bepaald geen culinair hoogstandje, maar ik kon het niet laten om de karbonade een beetje meer speciaal te maken door 'm eerst lekker te marineren. Het recept hiervoor haalde ik uit "River Café cookbook two" (Engelstalige versie, in de winkel verkrijgbaar) van Rose Gray en Ruth Rogers.

Ik maakte maar één exemplaar klaar, maar hier onder volgt het recept voor 6 karbonades:

6 karbonades
4 teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetlepels zeezout
2 eetlepels zwarte peperkorrels
6 takjes rozemarijn, grof gehakt
sap van 3 citroenen
6 eetlepels olijfolie
eventueel 6 partjes citroen

Gebruik een vijzel om eerst het zout en de peperkorrels te pletten en daarna de knoflook en rozemarijn toe te voegen en flink van katoen te geven. Doe de olijfolie en het citroensap erbij en roer goed door.
Bedek de karbonades met de marinade en zet ze afgedekt in de koelkast, minimaal 1 uur.
Verwarm de grilpan tot hij heel heet is en gril de karbonades circa 5 minuten aan elke kant. Serveer en garneer met een partje citroen.

maandag 22 november 2010

Mandarijnencake

Een tijdje geleden zag ik een oeroude Nigella-aflevering op TV en sindsdien liet het me niet meer los. Dat moest ik ook maken: een clementine cake! Doodsimpel, maar fascinerend en op de één of andere manier erg Brits. Enig speurwerk leverde al snel op dat dit een recept uit "Hoe te eten" betrof.
Afgelopen weekend ging ik aan de slag: de mandarijnen werden gekookt, de amandelen fijngemalen en de cake werd prima (nou ja, een beetje donker - maar donkerbruin is niet zwart!). Toch kon het mij allemaal niet zo bekoren, maar dat schrijf ik volledig toe aan mijn amandel-fobie. De testproevers (die geen last hebben van deze afwijking) verzekerden mij allemaal dat-ie erg lekker was. Mooi. Toch ga ik deze cake nog een keertje maken met zelfrijzend bakmeel, dan ben ik ook weer blij.
In de tussentijd volgt hier het originele recept:

4 tot 5 mandarijnen (totaalgewicht 375 gr)
6 eieren
225 gr suiker
250 gr gemalen amandelen
1 opgehoopte theelepel bakpoeder

Doe de mandarijnen in een pan met koud water. Breng het water aan de kook en laat de mandarijnen zo'n 2 uur zachtjes koken. Haal ze daarna uit het water, laat ze afkoelen en doe ze dan in de keukenmachine. Maal ze fijn (hoe fijn exact, dat mag je zelf beslissen - en ja, de mandarijn gaat er met huid, haar en schil in). Voeg dan de eieren, de suiker, de amandelen en het bakpoeder toe (eveneens in de keukenmachine) en meng door elkaar.
Giet het beslag (het is vloeibaar) in een beklede cakevorm of een springvorm met een doorsnede van 21 cm en zet de cake in de voorverwarmde oven (190 graden Celcius). Dek na circa 35 minuten baktijd de cake af met bakpapier of aluminiumfolie (anders wordt-ie echt donkerzwart) en zet hem dan nog zo'n 25 minuten terug in de oven. Na de totale baktijd van 1 uur is de cake in principe gaar, maar controleer dit door voor de zekerheid even een satéprikker in cake te prikken. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen en haal hem pas uit de vorm als hij volledig koud is.

vrijdag 19 november 2010

Simpele pastasalade met feta, chorizo en pestodressing

De beste dingen zijn vaak simpel. Dat bleek maar weer toen ik onlangs zat te piekeren over de koopavondsalade. In de zomer zijn salades prima, maar als het buiten koud en guur is spreken ze me niet zo aan. Er staan natuurlijk voldoende boeken in de kasten in de winkel, maar op de één of andere manier wilde er maar geen inspiratie komen.
Uiteindelijk maakte ik een supersimpele maaltijdsalade - en ik heb er van gesmuld! Je hoeft dus niet altijd iets spannends of nieuws te verzinnen.... Je hoeft bovendien ook niet altijd roomser dan de paus te zijn: in deze salade gebruikte ik pesto-uit-een-bakje (van AH, met een merkwaardig grijs-groenige kleur), feta-uit-een-plastic-verpakking en huismerk-chorizo. De culi-politie kon even het dak op!

Voor 1 persoon:
65 gr mini-penne
½ rode paprika
75 gr chorizo
1 eetlepel pesto
75 gr feta

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Doe de pasta in een schaal. Snijd de paprika en chorizo in kleine blokjes en doe deze bij de pasta. Verkruimel de feta en voeg deze eveneens toe. Voeg de pesto toe en meng voorzichtig door elkaar.

Note: Ik vond de pesto dermate zout (dat heb ik nogal vaak met niet-huisgemaakte producten), dat ik geen extra zout (en ook geen peper) heb toegevoegd. Als je de pesto te dik vindt, kun je het verdunnen door een klein beetje olijfolie en eventueel een beetje citroensap eraan toe te voegen.

woensdag 17 november 2010

De zuurkoolschotel van mijn maman

Ik had er voor gewaarschuwd en het begint meteen: mijn tijd in de keuken in november en december is (zeer) beperkt. Als er dan iemand zo vriendelijk is om een schaaltje met het één of ander klaar te zetten - dat alleen maar opgewarmd hoeft te worden - zeg ik geen nee! Gelukkig staat mijn lieve maman altijd paraat om me met Hollandse klassiekers bij te voeden (al was dat niet echt nodig) en onlangs mocht ik een schaaltje van haar lekkere zuurkoolschotel meenemen. Ik heb dit dus niet zelf gemaakt (wel helemaal zelfstandig in de oven opgewarmd...), maar maman was zo vriendelijk om het recept aan mij (en jullie) ter beschikking te stellen. Ze heeft geen idee hoe ze eraan is gekomen!

500 gr zuurkool (even goed uitknijpen, niet afspoelen!)
3 uien, fijngesnipperd
50 gr roomboter
400 gr rundergehakt
2 eetlepels kerriepoeder
1 klein blikje ananasstukjes, uitgelekt
ca. 100 gr ontbijtspek (plakjes)
ca. 100 ml runderbouillon
zeezout en versgemalen zwarte peper
aardappelpuree

Even voor de duidelijkheid: mijn maman trekt de bouillon zelf en maakt ook zelf de aardappelpuree! Niks pakjes en zakjes!

Haal de zuurkool uit elkaar en snijd de kool fijn. Verhit de boter in een grote koekenpan en fruit hierin de uien tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg kerriepoeder, zout en peper toe.
Bekleed een ovenschaal met de plakjes ontbijtspek en schep het gehakt erin. Leg hier de zuurkool bovenop en leg de ananasstukjes weer bovenop de zuurkool. Schenk de bouillon er overheen en dek het geheel af met een laag versgemaakte aardappelpuree. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celcius.

maandag 15 november 2010

Pittige paprikaschotel

Zolang het nog kan, duik ik graag op zondag de keuken in voor gerechten die een tikje meer tijd vragen. Het kan namelijk niet zo lang meer, want vanaf eind november geldt: Cook & Book is non-stop geopend; een lange rij van koopzondagen en koopavonden. Superleuk, maar het koken schiet er dan wel bij in. Ik vraag dus nu al vast om jullie begrip als er tot het einde van het jaar wat minder regelmatig een berichtje op deze pagina verschijnt!

Dit recept is trouwens niet zo bijzonder bewerkelijk en er is geen enkele reden om je te laten afschrikken door de lange lijst van ingredienten. Volgens het boekje "500 stoof- en ovenschotels" van Rebecca Baugniet (verkrijgbaar in de winkel), waar dit recept uit komt, is het een vegetarische schotel. Maar ja, de diepvries moest een beetje leger gemaakt worden en dus voegde ik wat rundergehakt toe. De tomaatjes zijn ook een eigen verzinsel - ze verdwijnen geheel in het eindproduct, maar geven wel hun smaak af!

Voor 2/3 personen:
15 gr roomboter
1 eetlepel olijfolie
200 gr ui, in dunne ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ theelepel zout
½ theelepel korianderpoeder (ketoembar)
½ theelepel komijnpoeder (djinten)
¼ theelepel mosterdpoeder (of gekneusde mosterdzaadjes)
¼ theelepel chilivlokken (of 1 verkruimeld gedroogd Lombok pepertje)
200 gr rundergehakt
5 roma-kerstomaatjes, in 4 stukken gesneden
1 groene paprika, in dunne repen
1 gele paprika, in dunne repen
1 rode paprika, in dunne repen (maar ik had nog maar een halve...)
1 eetlepel bloem
80 gr geraspte oude kaas (bv. Old Amsterdam)
3 eieren
225 ml yoghurt
snufje scherp paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius.
Verwarm de boter en de olie in een grote (braad)pan en voeg daaraan toe: uien, knoflook, zout, korianderpoeder, komijnpoeder, mosterdpoeder, chilivlokken, rundergehakt en tomaten. Bak dit zo'n 10 minuten en voeg dan de paprika's toe. Bak dit opnieuw 10 minuten, voeg dan de bloem toe en blijf roeren tot dit volledig is opgenomen (bak het zeker zo'n 2 minuten mee).
Vet een grote ovenschaal licht in. Verdeel de helft van het paprikamengsel over de bodem, strooi daar de helft van de kaas overheen, schep vervolgens de rest van het paprikamengsel in de schaal en bestrooi met de resterende kaas.
Klop de eieren los met de yoghurt en giet dit over de paprika's. Stuif een beetje paprikapoeder erover en zet de schaal (afgedekt met aluminiumfolie) zo'n 45 minuten in de oven. Verwijder dan het folie en zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven. Klaar!

vrijdag 12 november 2010

Tagliatelle met rivierkreeftjes, chilipeper en tomaat

Het onderstaande recept is gebaseerd op een gerecht uit het boek "Puur Italiaans" van Tobie Puttock. Hij maakt er een mooi, een beetje "cheffy" gerecht van - compleet met langoustines, die maar een minuutje in de pan mogen en dan au-bain marie op temperatuur moeten worden gehouden. Jullie snappen het vast al: dat heb ik dus mooi niet gedaan. Daag, het was woensdagavond.
De langoustines zijn dus vervangen door rivierkreeftjes en ook verder is het gerecht een beetje simpeler aangepakt. In het originele recept wordt een grote gedroogde chili peper gebruikt, maar ik heb alleen gedroogde Lombok pepertjes in huis. Dat zijn hele kleine, maar gemeen vurige dingetjes en dus heb ik er maar ééntje van gebruikt. Tenslotte raadt Tobie aan om verse pasta te gebruiken - maar sorry, daar vind ik het leven te kort voor (echt, als ik nog eens tijd en zin heb, ga ik echt proberen zelf pasta te maken - maar he, het was woensdagavond).
Tobie's versie is dus ongetwijfeld bewerkelijker en misschien wel smakelijker - maar eigenlijk betwijfel ik dat sterk...

200 gr rivierkreeftjes
1 sjalot, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 gedroogd Lombok pepertje, verkruimeld
15 gr bladpeterselie, inclusief steeltjes
2 eetlepels olijfolie
scheutje Chardonnay
6 romatomaatjes, in vieren gesneden en zaadjes verwijderd
150 gr tagliatelle
zeezout en versgemalen zwarte peper

Doe de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de sjalot, de knoflook en het pepertje - zo'n 5 minuten, tot de sjalot glazig is.Voeg dan de rivierkreeftjes en de fijngesneden steeltjes van de bladpeterselie toe en laat dit zo'n 2 minuten meedoen. Draai dan het vuur hoog, voeg de tomaten, de grofgesneden resterende peterselie en de wijn toe en laat het 1 minuut even flink doorkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Bereid in de tussentijd de pasta (verse of gedroogde, mag je helemaal zelf weten) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Drapeer de tagliatelle op een bord en schep de rivierkreeftjes er overheen.

woensdag 10 november 2010

Aardappel-bietensalade uit "Jamie in 30 minuten"

Een week geleden liep ik nog te klagen dat het soms zo moeilijk is om een goede koopavondsalade te verzinnen, maar deze week schudde ik dit zo maar uit m'n mouw! Nou ja, uit de mouw van Jamie Oliver om exact te zijn, wat dit komt uit zijn nieuwe boek "Jamie in 30 minuten". Het zijn oorspronkelijk 2 aparte gerechten (een simpele aardappelsalade en een groentegerecht van bietjes met hüttenkäse), maar ik heb er één maaltijdsalade van gemaakt. Zonder vlees of vis deze keer, maar je zou er natuurlijk best iets aan toe kunnen voegen. Nu ik er over nadenk: haring-aardappel-bietensalade klinkt ook lekker! Volgende keer...

325 gr aardappelen, in schil
400 gr geraspte en gekookte bietjes
aceto balsamico
olijfolie
10 takjes verse tijm
200 gr hüttenkäse
1 citroen
zeezout en versgemalen zwarte peper

Kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar in gezouten water en snijd ze in grove stukken.
Neem een grote schaal en doe de bietjes hierin. Voeg hieraan 3 scheuten aceto balsamico en 1 flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Pluk de blaadjes van 5 tijmtakjes en voeg dit toe, samen met de aardappels en het sap van de citroen. Schep voorzichtig door elkaar.
Doe de hüttenkäse in een klein schaaltje en voeg hieraan de rasp van ½ citroen toe, samen met de resterende tijmblaadjes en wat peper en zout.
Schep de hüttenkäse bovenop de aardappel-bietensalade en serveer.

maandag 8 november 2010

Kookboeken7daagse: de culinaire hapjes van EdsKitchen

Afgelopen zaterdag was Edwin Hofs van EdsKitchen in de winkel aanwezig, om ter plaatse lekkere hapjes te maken. Veel klanten vroegen naar de aanleiding van deze culinaire happening. Nou, omdat het zaterdag was en regende? De echte aanleiding lag in het feit dat van 2 tot 9 november de Kookboeken7daagse plaatsvond en kookboeken gedurende die periode extra in het zonnetje werden gezet (al is het bij Cook & Book natuurlijk altijd Kookboeken365daagse...).

De bezoekers werden getrakteerd op de volgende hapjes:

*  Gekarameliseerde kerstomaat met zeezout en tijm. Verbijsterend hoe zo'n klein hapje zo veel verschillende smaken kan bevatten!

*  Paté van kalf met ham en vetspek - met als mystery ingredient: Westmalle Tripel. De paté werd geserveerd met een chutney van rode kool. Een perfect hapje op deze druilerige dag!

*  Roggebrood met roomkaas, fijngehakte bieslook en paling. Biecht: daar heb ik er heel erg veel zelf van opgegeten. Ik ben gek op paling!

*  Ravioli met een vulling van gerookte eendenborst, paddenstoelen en walnoot. Het warme hapje van de dag, met een beetje Parmezaanse kaas er overheen.

Lucky me: ik nam de restjes mee naar huis. Daardoor kon ik de volgende dag opnieuw genieten van de kalfspaté met de chutney van rode kool. De overgebleven ravioli-vulling kreeg ook een goede bestemming: in een plakje bladerdeeg, bestreken met een beetje eigeel en dan zo'n 20 minuten in de oven afgebakken (200 graden Celcius). Heel fijn. Bedankt, Ed!

vrijdag 5 november 2010

Nigella's Coq au Riesling

Mijn hoog geachte bovenbuurmannen O. en R. hebben een grote liefde voor Nigella Lawson. Haar recepten worden fanatiek gebruikt en vooral toetjes en taarten (quadruple chocolate cake, anyone?) zijn favoriet. Ik heb daar geen problemen mee. Als hoog geachte onderbuurvrouw krijg ik nog wel eens een stukje taart toegeschoven...
Naast de toeten en taarten van Nigella is er ook een hoofdgerecht dat O. en R. graag maken als er bezoek komt: Coq au Riesling, afkomstig uit "Nigella Express". Afgelopen week vond ik het hoog tijd dit superrecept zelf eens te gaan testen.

Een paar opmerkingen vooraf: volgens Nigella moet je gebruik maken van ontbeende kippenbouten. Dat is een mooie gedachte, maar die kon ik niet krijgen. Vanwege een kluif-fobie gebruiken de bovenbuurmannen (naar volle tevredenheid) gewoon kipfilet, maar ik nam normale kippenbouten waar ik na een half uur kooktijd met 2 vorken het vlees vanaf peuterde. Beetje bewerkelijk, maar wel smakelijk. Bovendien moet je eraan denken om het vel van het kippenvlees te verwijderen. De kip wordt namelijk niet aangebakken, alleen gekookt. Ok, dan nu het recept:

Voor 3 personen:
125 gr mager spek, in reepjes of blokjes
1 kleine prei, in dunne plakjes
2 grote kippenbouten
2 laurierblaadjes
150 gr oesterzwammen, in reepjes
375 ml Riesling (= halve fles)
100 ml slagroom (indien gewenst)
zeezout en versgemalen zwarte peper

Neem een grote, droge stoofpan en bak de spekjes tot ze krokant zijn. Doe de prei erbij en laat die 1 minuut meebakken. Voeg dan de kippenbouten, de laurierblaadjes, de oesterzwammen, peper en zout en de wijn toe. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel op de pan en laat dit zo'n 30 minuten - zachtjes - koken. Neem de kippenbouten uit de pan en gebruik 2 vorken om het vlees van de botten te scheiden. Doe het vlees terug in de pan en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd eventueel de slagroom toe.
Serveer dit gerecht met tagliatelle, waar alleen een beetje boter en wat Parmezaanse kaas aan toegevoegd is.

woensdag 3 november 2010

Lasagne met prei en champignons

Stel je voor: het is een regenachtige herfstzondag. Het is druilerig en koud en je bent 's ochtends al ongenadig natgeregend tijdens de wandeling met de hond. Je weet dat je er 's middags nog een keer uit moet met het beestje... Dan is het best een fijn plan om thuis te komen bij een lekker glas rode wijn en een lasagneschotel die je zo de oven in kunt schuiven.
En zo geschiedde: een half uurtje voordat de tweede plensbui van de dag op m'n hoofd ging vallen trof ik alle voorbereidingen voor dit ovengerecht. De schaal ging kant en klaar de koelkast in en Djeco en ik trotseerden het herfstweer. Bij thuiskomst wachtte inderdaad het glas wijn en hoefde de schaal slechts een paar meter te verhuizen (van de koelkast naar de oven). Inderdaad een heel fijn plan...!

Dit recept komt uit "Foodies" (november 2010).

2 preien, in dunne (halve) ringen
400 gr champignons, in grove stukken
125 gr gerookt spek (blokjes of reepjes)
5 eieren
350 ml halfvolle melk
150 ml slagroom
1 eetlepel maizena
75 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
75 gr Old Amsterdam (geraspt)
1 theelepel gedroogde tijm
10-12 lasagnavellen
zeezout en versgemalen zwarte peper
boter om in te vetten

Neem een grote (droge) koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg de champignons toe en bak ze circa 5 minuten mee. Voeg dan de prei toe en bak nogmaals 2-3 minuten. Breng eventueel op smaak met zout en peper (ik voegde geen extra zout toe, omdat ik de spekblokjes al voldoende zout vond).
Meng de eieren, melk, slagroom, tijm en de maizena. Voeg hieraan de geraspte kaas toe (houd circa 2 eetlepels achter) en zout en peper.
Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius en vet een grote ovenschaal in met boter. Doe een laagje van het eimengsel op de bodem en bedek dit met lasagnavellen. Doe hier een deel van het preimengsel bovenop en maak afwisselend laagjes van de lasagnavellen, het eimengsel en de groenten. Eindig met een laag van het eimengsel en strooi hier de achtergehouden geraspte kaas overheen.
Zet de ovenschaal zo'n 45 minuten in de oven. Heerlijk!

maandag 1 november 2010

Salade van zilvervliesrijst, tonijn en geroosterde groenten

Ok, ik geef het eerlijk toe: ik heb de laatste weken op koopavond een beetje gesmokkeld. Geen briljante koopavondsalades, maar een snelle wrap of (quel horreur!) instant noedels. Ja, nou, sorry hoor. Ter verdediging kan ik aanvoeren dat het niet meevalt om iedere week een spannende en vernieuwende salade te verzinnen. Er zijn ongetwijfeld mensen die daar de hand niet voor omdraaien, maar ik vind het moeilijk (stoofschotels daarentegen, daar kan ik eindeloos mee varieren...).
Toch lukte het deze keer om weer wat leuks te vinden en dat wil ik graag met jullie delen. Het recept komt uit het boekje "Saladegerechten" van Veltman Uitgevers (verkrijgbaar in de winkel).

1 (kleine) rode peper, vrij grof gehakt
1 courgette, in dunne plakken
1 kleine ui, in partjes
2 eetlepels olijfolie
zeezout en versgemalen peper
125 gr zilvervliesrijst
1 blikje tonijn van 185 gr, uitgelekt
geraspte schil van 1 sinaasappel
2 eetlepels sinaasappelsap
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels in stukjes gescheurde basilicumblaadjes

[Note: mijn ploeterende basilicumplantje leverde onvoldoende blaadjes op voor 3 eetlepels. Ik heb dan ook zo'n 2 eetlepels verse basilicum gebruikt, aangevuld met 1 theelepel gedroogde basilicum]

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Neem een ruime ovenschaal en doe de rode peper, courgetteplakjes en ui erin. Breng op smaak met zout en peper en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Vermeng dit goed en zet de schaal zo'n 25 minuten in de oven. Schep de groenten regelmatig even om.
Kook in de tussentijd de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna de rijst afkoelen.
Klop of schud een dressing van de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de olijfolie en de basilicumblaadjes. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Vermeng in een grote schaal de geroosterde groenten, de zilvervliesrijst en de tonijn en schep de dressing er voorzichtig door heen. Klaar!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...