zaterdag 28 mei 2011

Tomaten-pesto tatin

Ik had dit recept willen bewaren tot m'n tomatenoogst een beetje op gang zou zijn gekomen, maar m'n zelfbeheersing schoot weer eens tekort. Met de plantjes gaat het goed, maar de vruchten laten nog wel even op zich wachten (voorlopig ben ik al blij met vrolijke gele bloemetjes).

Gelukkig heb ik nog allerlei smakelijke variaties op het tomaten tatin-thema gezien in een leuk boekje genaamd "Tarte tatin" van Jasmin Schults (verkrijgbaar in de winkel), maar het recept voor deze tomaten-pesto tatin haalde ik van het foodblog Cooksister. Dit tatin-verhaal gaat zeker een staartje krijgen, want het is een buitengewoon smakelijke en makkelijke manier om tomaten te verwerken, zeker wanneer je gebruik maakt van kant-en-klaar-bladerdeeg-uit-de-diepvries. Voor dit fijne produkt geldt absoluut dat het leven te kort is om het zelf te gaan maken!

Voor 1 taartje, 2 personen:
5 middelgrote rijpe tomaten, in dikke plakken
1 eetlepel aceto balsamico
½ eetlepel bruine basterdsuiker
20 gr boter
½ eetlepel verse tijmblaadjes
1-2 eetlepels basilicumpesto
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid

Het is het mooiste als je dit taartje kunt maken in een gietijzeren pannetje dat je ook in de oven kunt zetten. Helaas, zo'n pannetje heb ik niet. Ik maakte deze tomaten-tatin in een normale koekenpan (die niet in mijn mini-oventje past) en deed de tomaten toen over in een ovenschaal (bekleed met bakpapier). Niet authentiek, maar het werkt ook.

Smelt de boter en doe de balsamico-azijn en de basterdsuiker erbij. Vermeng even goed en doe dan de tomaten in de pan. Laat de tomaten op een zacht vuurtje zo'n 10-15 minuten karameliseren (pas op dat ze niet verbranden!). Voeg dan de tijmblaadjes, zout en peper toe en haal de pan van het vuur. [Doe eventueel op dit moment de inhoud over in een ovenschaal]
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap - net iets groter dan de diameter van de pan/ovenschaal. Besmeer de deeglap met de pesto en leg het bladerdeeg (met de pestolaag onder) op de tomaten. Bedek de tomaten volledig en "prop" de randen naar binnen (rondom de tomaten). Zet de tomaten-pesto tatin 20 minuten in de oven - tot het bladerdeeg flink is opgezwollen en goudbruin is.
Haal de tatin uit de oven en stort hem ondersteboven op een bord. Briljant lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...