zaterdag 29 september 2012

Kip saté, 3 varianten

Omdat er onlangs een verjaardagsfeestje te vieren viel, besloot ik kipsaté te gaan maken. Ik koos ervoor om 3 verschillende marinades te maken, hetgeen dus zou resulteren in 3 verschillende kiphapjes. Aldus geschiedde en er kwam een Oosterse (Vietnamese) marinade, een duivelse (Amerikaanse) marinade en een Hollandse (zoiets) marinade.

Het feestje werd gezellig en dus bestaan er geen bruikbare foto’s van de laatste 2 varianten… Is toch niet erg? Gewoon kip aan een stokje, that’s all ;-)
Mijn persoonlijke oordeel (voor zover ik zelf heb kunnen oordelen – de stokjes waren nogal in trek): mijn favoriet was de Oosterse marinade, want ja, zo hoor je kipsaté te eten. De Nederlandse variant met speculaaskruiden en rode peper was echter verrassend goed – die gaat zeker in de herhaling. De Amerikaanse duivel bleek helemaal niet zo pittig, maar was wel erg lekker!



Ik koos ervoor om de kipfilet niet in blokjes te snijden, maar in lange dunne plakjes – die je dan gewoon zigzaggend aan de stokjes kunt rijgen.

Kipsaté met Vietnamese marinade (recept uit: “Hanoi street food” –Tom VandenBerghe  / Uitgeverij Lannoo)

Voor ongeveer 10 stokjes:
2 grote kipfilets, in lange dunne plakjes
1 eetlepel verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
½ theelepel koenjit (kurkumapoeder)
½ theelepel grof zeezout
1 eetlepel kristalsuiker
½ theelepel vijfkruidenpoeder
½ eetlepel vissaus
1 eetlepel lichte sojasaus
½ eetlepel rijstwijn of sherry

Vermeng alle ingrediënten en voor de marinade en schep de kip er goed doorheen. Laat minstens 4 uur, maar liever langer, marineren.
Rijg de kip aan satéprikkers en grill ze op een matig vuur tot ze gaar zijn – zo’n 4 minuten per kant.

Kipsaté met duivelse (nou ja..) marinade (recept uit “USA cookbook” –Sheila Lukins / Workman Publishing)

Voor ongeveer 10 stokjes:
2 grote kipfilets, in lange dunne plakjes
2 uien, in dunne ringen
1 eetlepel knoflook, fijngehakt
2 eetlepels ongezouten roomboter
2 eetlepels olijfolie
2½ eetlepel (Dijon) mosterd
2 theelepels Worcestershire saus
1½ theelepel tabasco
1 theelepel chilipoeder
½ theelepel paprikapoeder
royale snuf (zee)zout

Neem een kleine pannetje en verhit hierin de olie en de boter, tot deze geheel gesmolten is. Roer de mosterd, Worcestershire saus, tabasco, chilipoeder, paprikapoeder en zout erdoor. Giet dit mengsel over de kip, de uien en de knoflook en vermeng goed. Laat minstens 4 uur, maar het liefst een etmaal, marineren.
Rijg de kip aan satéprikkers en grill ze op een matig vuur tot ze gaar zijn – zo’n 4 minuten per kant.

Kipsaté met speculaasmarinade (recept uit “Hapas” – Ingrid van Koppenhagen / De Boekenmakers)

Voor ongeveer 10 stokjes:
2 grote kipfilets, in lange dunne plakjes
1½ eetlepel speculaaskruiden
4 eetlepels olijfolie
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
(zee)zout
versgemalen zwarte peper

Laat de kip kort (ongeveer 10 minuten) marineren in een mengsel van de speculaaskruiden, zout, peper en de helft van de olijfolie. Vermeng de rest van de olie in een kommetje met de rode peper.
Rijg de kip aan satéprikkers en grill ze op een matig vuur tot ze gaar zijn – zo’n 4 minuten per kant. Druppel de peperolie erover.

dinsdag 25 september 2012

Spaghetti met krab en koriander

Alleen de hele trouwe en oplettende lezer zou kunnen bedenken dat de titel van deze blogpost bekend klinkt. Dat er misschien al wel eens eerder een dergelijk recept is verschenen. Nou, dat klopt. Kijk hier maar.



Toch is dit anders. Door het royale gebruik van koriander (love it or hate it), krijgt dit gerecht namelijk een leuk Oosters tintje. Dit recept is van Nigella Lawson (uit “Hoe te eten” – Uitgeverij Atlas Contact), maar ik heb het een beetje verbouwd. Nigella gaat namelijk uit van vers krabvlees en behandelt het witte vlees ook anders dan het bruine krabvlees.
Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar in mijn leven ligt een blikje krab (je weet wel, zo’n ding dat je opentrekt of met zo’n apparaat openmaakt – de wereld vergaat niet!) wat meer voor de hand…

Voor 2 personen:
150 gr spaghetti of linguine
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ rode Spaanse peper, fijngehakt
20 gr verse koriander, grofgehakt
geraspte schil van bijna een hele limoen
2-3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2 theelepels olijfolie
170 gr (= 1 blikje) krabvlees
150 ml witte wijn
paar druppels limoensap

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af (en vang een theekopje kookvocht op) en zet even aan de kant.
Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en laat hierin de knoflook, de rode peper, de helft van de koriander, de helft van de limoenrasp en de lente-uitjes rustig zweten tot ze zacht zijn. Doe dan de helft van het krabvlees en de witte wijn erbij en laat dit 10 minuten zachtjes sudderen.
Neem een kom en vermeng hierin het resterende krabvlees met de restjes van de koriander en de limoenrasp.
Roer beide mengsels door de pasta, voeg het limoensap toe en doe er eventueel wat van het pastakookvocht bij (als de saus te droog naar je smaak is).

dinsdag 18 september 2012

Uien-flatbread met verse kruiden

Zoals jullie wellicht weten hou ik erg van zelfgebakken brood, maar ontbreekt het me vaak aan de tijd om het hele proces van kneden, rijzen, rijzen en bakken te voltooien. Precies om deze reden neem ik vaak m’n (heel plezierige!) toevlucht tot sodabrood (want dat gaat een stuk vlotter). Het onderstaande recept voor flatbread is echter ook vrij snel te maken, want er is maar 1 korte rijsperiode en de baktijd is ook niet zo lang.

Dit recept komt van een receptenkaartje van ZTRDG (hun kaartjes zijn gratis bij Cook & Book verkrijgbaar).

Zorg dat de uien in heel dunne ringen of halve manen gesneden zijn – op die manier worden ze, ondanks de korte oventijd, goed gaar.
Tip: eet de broden dezelfde dag op! Dan zijn ze superlekker en knapperig.

Voor 2 flatbreads:
375 gr tarwe bloem
1 theelepel zout
ongeveer 250 ml lauw water
1 scheut extra vergine olijfolie
5 gr droge gist
1 kleine rode ui of 1 sjalot, in dunne (halve) ringen
2 eetlepels verse kruiden, fijngehakt (ik gebruikte salie en rozemarijn)
zeezout

Verwarm de oven voor op 50 graden Celsius.
Meng de bloem met het zout, het water, de olijfolie en het gist. Kneed het een paar minuten goed door elkaar. Het deeg moet een beetje plakkerig blijven, dus voeg eventueel wat bloem of lauw water toe. Verdeel het deeg in 2 helften, vorm er 2 platte schijven van en leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier). Verdeel de uien en de kruiden over de broden en druk ze iets aan. Bestrooi de flatbreads dan met grof zeezout en sprenkel er nog een beetje olijfolie over.
Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in de lauwe oven om te rijzen. Haal dan de bakplaat er even uit, verhoog de temperatuur tot 200 graden Celsius en bak de broden in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

dinsdag 11 september 2012

New York cheesecake

Vandaag opnieuw een gastblog, ditmaal van vriendinnetje N. Ze ging speciaal voor dit blog de keuken in en maakte (samen met haar echtgenoot G.) deze heerlijke cheesecake! Het recept komt uit “Cheesecake” van Keda Black (verkrijgbaar in de winkel).




Ingrediënten (voor 6 à 8 personen):
De bodem
100 g zandkoekjes (bijv. Bastogne)
40 g gesmolten boter
De vulling
750 g roomkaas
150 g suiker
2 afgestreken eetlepels bloem
rasp van ½ citroen (of meer, als je dat lekker vindt…)
1 theelepel vanille-extract of de zaadjes van ½ vanillestokje
3 eieren en 2 eidooiers
125 g volle crème fraîche
(eventueel wat rood fruit, bijv. frambozen)

1 taartvorm, zo mogelijk een springvorm, van 20 cm doorsnee en met een hoge rand, licht ingevet

Bereidingswijze:
Voeg de gesmolten boter toe aan de gemalen koekjes. Goed roeren en in de taartvorm doen. Druk goed aan met een houten lepel. Zet 10 à 15 minuten in de oven op 180 graden.
Haal uit de oven en zet de oven nu op 200 graden.
Klop de bakjes roomkaas door elkaar en voeg 1 voor 1 de overige ingrediënten toe. Klop steeds maar even met het nieuwe ingrediënt erbij.
Let op de juiste volgorde!
Eerst de suiker, dan de bloem, citroenrasp, vanille en dan 1 voor 1 de eieren en daarna de eidooiers. Voeg als laatste de crème fraîche erdoor en zorg ervoor dat je heel kort nog doorklopt.
Schenk het mengsel in de taartvorm, zet in de oven gedurende 15 min op 200 graden.
Zet vervolgens de oven op 100 graden en laat de taart er 1 uur instaan. Daarna zet je de oven uit en laat je de taart nog 1 uur in de oven staan met de deur op een kier (stop er een theedoek o.i.d. tussen).
Dan pas de taart uit de oven, goed laten afkoelen. Minimaal 12 uur later zijn de smaken op zijn best! Dus het handigst is de taart 1 dag van te voren te maken (het duurt even, maar dan heb je een heerlijke taart!)

Serveertips
Topping: eventueel vers fruit, zoals aardbeien of frambozen erop.

zondag 2 september 2012

Appel-muntlam met bietjessalade

Vandaag is vriendinnetje A. zo lief geweest om het gastblog te verzorgen. Ze is een enthousiast kookliefhebber en – met een verleden in een slagerij – zeer bedreven in het bereiden van vlees. Dit heerlijke lammetje is gedeeltelijk gebaseerd op een recept uit het “Seizoenskookboek” van Donna Hay (Van Dishoeck).

 

Ingrediënten:
8 lamskoteletjes à 75 gr/st
olijfolie
250 ml appelsap
handje muntblaadjes, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
verse bietjes, gekookt
1 appel
1 ui
blokjes fetakaas

Verwarm een droge grillpan op hoog vuur. Bestrijk de lamskoteletjes met olijfolie en bak ze 2-3 minuten in de pan. Haal ze dan uit de pan en doe het appelsap, de munt en zout en peper in de grillpan. Breng het sap aan de kook en laat in 3-4 minuten iets inkoken.
Snijd de bietjes, de appel en de ui klein en meng dit met een beetje ingekookte saus. Verdeel er wat fetablokjes over. De salade kan bij of over het vlees geserveerd worden.
Lekker en snel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...