zaterdag 27 april 2013

Rijstsalade met kikkererwten, dadel en kruiden

Hoewel het boek al ruim een half jaar in de winkel ligt (eerst de Engelstalige versie, nu de Nederlandse vertaling) moet ik bekennen dat ik nog niets uit “ Jeruzalem” van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi gemaakt had. Aan het boek lag het niet: telkens als ik er even in bladerde liep het water me in de mond. Ook klanten kwamen vaak met enthousiaste verhalen over gerechten die ik absoluut zou moeten proberen… maar de tijd ontbrak.

Tot ik afgelopen week de schouders er even onder zette en aan de slag ging met een rijstgerecht dat als koopavondsalade diende. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zoveel tijd te kosten en de salade (je kunt het ook gewoon als bijgerecht eten) is een echte voltreffer! Ik geef hier mijn vereenvoudigde variant van het Ottolenghi-recept, waarbij je trouwens kunt variëren met het gedroogde fruit. Ik gebruikte zelf dadel, maar Ottolenghi verwerkt hier krenten in en ik denk er over om een volgende versie met gedroogde abrikozen of cranberry’s te maken. Gewoon doen!


Voor 6 personen (als bijgerecht):
270 meergranenrijst
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels komijnzaad of –poeder
1½ theelepel kerriepoeder
240 gr gekookte kikkererwten (uit blik), uitgelekt
1 (rode) ui, in dunne plakken
100 gr gedroogde dadels, fijngesneden
2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
1 eetlepel koriander, fijngehakt
1 eetlepel dille, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet apart.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe de dunne plakken ui erbij en fruit deze even stevig aan – tot ze gaar zijn en een mooi bruin kleurtje hebben (trouwens: frituren mag ook). Laat de uienringen uitlekken op keukenpapier (al zal er niet veel olie aanzitten).
Gebruik dezelfde koekenpan voor de kikkererwten. Zet de pan op een matig vuur, voeg de tweede eetlepel olijfolie toe en doe de kikkererwten, het komijnzaad of –poeder en het kerriepoeder toe. Verwarm de kikkererwten goed door, maar pas op dat de specerijen niet verbranden.
Vanaf dit moment is het alleen een kwestie van vermengen: rijst, ui en kikkererwten (incl. aanhangende specerijenolie). Voeg de dadels en de kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer dit gerecht warm of op kamertemperatuur. Super!

dinsdag 23 april 2013

Chorizocouscous met spinazie

Het zijn drukke tijden. Voor mij. Ik huldig het principe “je bent net zo druk als je jezelf maakt”, maar de laatste maanden maak ik me blijkbaar best wel druk. Tussen de winkel, verschillende huiselijke beslommeringen (Riolering? Afwasmachine? Wasmachine? – alles gaat naar z’n grootje), de diverse blogs en projectgroepjes, probeer ik af en toe ook nog een sociaal leven te leiden. Dat valt op het moment niet mee.
Ik probeer stug toch geregeld hier een post te plaatsen, want ondanks alle drukte blijf ik wel lekker eten en drinken. Ik maak het alleen niet altijd zelf… en dan valt er weinig te posten.

Afgelopen weekend deed ik wat ik altijd doe als ik (1) lekker wil eten, maar (2) niet veel tijd wil besteden: ik kookte uit Donna Hay. Haar recepten zijn een mooie combinatie van voorraadkastproducten en verse spulletjes – en altijd makkelijk en smakelijk. Deze couscous is lekker pittig door de chorizo en reuze gezond door de vorstelijke hoeveelheid verse spinazie. Serveer de couscous met partjes citroen en eventueel met een flinke schep aioli (maar dat liet ik achterwege).


Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
2 rode uien, in dunne ringen
250 gr chorizo, in plakjes
½ theelepel gedroogde chilivlokken
2 theelepels rozemarijnnaalden, fijngehakt
400 gr instant couscous
680 ml kippenbouillon (*)
150 gr jonge spinazieblaadjes, grof gehakt
1 hand bladpeterselie, grof gehakt

Verwarm de olie in een forse pan met anti-aanbaklaag op een matig hoog vuur. Voeg de ui, de chorizo, de chilivlokken en de rozemarijn toe en zet het vuur wat lager. Bak de ingrediënten op een matig vuurtje, zo’n 9-10 minuten. Voeg dan de couscous en de bouillon toe en roer goed door. Leg het deksel op de pan, zet het vuur helemaal laag en laat ongeveer 10 minuten staan. De bouillon zal volledig door de couscous worden opgenomen. Roer uiteindelijk de spinazie en de peterselie erdoor. Breng eventueel nog op smaak met wat peper – zout zal niet nodig zijn. Serveer met partjes citroen en eventueel wat aioli.

(*) Maak de bouillon vooral zelf als je daar tijd voor hebt, maar ik gebruikte gewoon een bouillonblokje, hoor!

dinsdag 16 april 2013

Voorraadkastpasta met tonijn

Ik had ook kunnen kiezen voor de Italiaanse naam van dit gerecht: Mafaldine Napoletane con tonno. Zo. Dat klinkt een stuk exotischer, maar het is hetzelfde: een snel en eenvoudig pastagerecht dat je vrijwel helemaal met spulletjes uit je voorraadkast kunt maken. Het enige verse ingrediënt is de bladpeterselie (en zelfs die kwam bij mij uit de diepvries).

“Mafaldine Napoletane” is trouwens gewoon de naam van de pastasoort die ik gebruikte: een geribbelde, vrij brede lintpasta. Je kunt elke gewenste pastasoort nemen, maar kies wel een soort met ribbeltjes, want daar blijft de saus beter in hangen.

Dit recept komt uit “Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten” van Gennaro Contaldo (Kosmos Uitgevers, verkrijgbaar in de winkel), maar daar heet het “Tripoline con tonno” – tripoline is dan net weer een andere geribbelde lintpasta. Ach, wat maakt het uit: dit is heerlijk!

Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, gekneusd, maar verder heel gelaten
300 gr tonijn uit blik (op olie *), uitgelekt
handje verse platte peterselie, grof gehakt
800 gr (pruim)tomaten uit blik, kleingesneden
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
325 gr geribbelde lintpasta

Neem een grote koekenpan en verhit hierin de olie. Bak de teen knoflook 1 minuut mee. Zet het vuur laag, gooi de knoflook weg en voeg de tonijn en de peterselie toe. Verhit dit een paar minuten en voeg dan de tomaten (die je met je pollepel in stukjes kunt “snijden”) en zout en peper toe. Leg een goed passend deksel op de pan en laat de saus ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Kook in de tussentijd de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken en schep de pasta door de saus. Garneer eventueel met wat achtergehouden peterselie en dien direct op.

(*)  Je kunt natuurlijk ook tonijn op water gebruiken, maar pas dan op dat het niet enorm gaat spatten op het moment dat je de tonijn bij de olijfolie doet. Ik spreek, ahem, uit ervaring.

dinsdag 9 april 2013

Lime curd

Als er één ingrediënt is dat altijd in Casa Cook & Book te vinden is, dan is het wel mijn knalgele vriend, de citroen. Altijd lekker, geeft altijd een fris accent. Ook de andere citrusvruchten zijn van harte welkom: sinaasappelen, grapefruits, limoenen (onmisbaar voor zomerse cocktails) – komt u maar!

De lemon curd is welbekend, maar is iets wat de meeste mensen gewoon in een potje kopen. Het is echter heel eenvoudig zelf te maken en – nu komt het echt goede nieuws – je hoeft niet perse citroenen te gebruiken. Ook van andere citrusvruchten kun je curd maken.
Ik vond een eenvoudig recept in “Van het huis” (Uitgeverij Becht) – een geweldig leuk boek met allerlei ‘home made’ recepten. Er hebben diverse bekende foodschrijvers meegewerkt aan dit boek en het curd recept is een bijdrage van Rachel Khoo. Bijzonder is dat hier geen au bain marie-methode wordt gebruikt; een gegeven dat voor veel mensen het recept toch wat toegankelijker maakt.

Ik maakte de lime curd en ik vind ‘m super! Een paar lepels curd door wat mascarpone gemengd geeft een fantastisch toetje (maar je kunt de curd natuurlijk ook gebruiken als vulling voor eenvoudige zandtaartjes)!

Voor ongeveer 450 gram curd:
4 limoenen, onbespoten (*)
200 gr kristalsuiker
3 eieren
een snufje zout
100 gr zachte ongezouten roomboter, in blokjes

Rasp de schil van de limoenen en pers het sap eruit – je hebt 130 ml sap nodig. Neem een middelgrote pan en een garde en klop het sap, de rasp, de suiker, de eieren en het zout goed door elkaar. Zet dan de pan op een laag vuurtje en voeg de stukjes roomboter toe. Blijf voordurend goed kloppen met de garde! Als het laatste stukje boter gesmolten is, kun je het vuur hoger zetten, tot het mengsel kookt. Steeds blijven kloppen! Zet dan het vuur weer wat lager, zodat het rustig blijft pruttelen en blijf kloppen tot de curd dikker en een beetje gelei-achtig is geworden. Roer een lepel door de curd en kijk of het op de bolle kant van de lepel blijft liggen. Trek met je vinger een streep door de curd – als de streep blijft ‘staan’ op de lepel is de curd klaar. Giet het geheel direct door een zeef en schenk het in een gesteriliseerde (**) pot. Bewaar de curd in de koelkast; het blijft ongeveer 3 weken goed.

(*)  Variaties: lemon curd met 3 citroenen, of een grapefruit-sinaasappelcurd met  1 middelgrote rode grapefruit en 2 sinaasappelen
(**)  Leg de pot (en het deksel!) 5 minuten in een pan met kokend water. Haal de pot er met een tang uit en laat op een schone theedoek opdrogen.

woensdag 3 april 2013

Risotto met raapsteeltjes en mascarpone

Sinds ik dit foodblog heb, maak ik er een sport van om elk voorjaar een leuk recept met raapsteeltjes te posten. Zo begon ik in 2010 met een raapsteeltjes-stamppotje, in 2011 gevolgd door een pasta met raapsteeltjes en vorig jaar was er een bruschetta-recept waarin de kleine stengeltjes mochten schitteren.

Dit jaar wilde ik een risotto met raapsteeltjes gaan maken. Omdat er hier in de winkel nogal wat kookboeken staan (…), dacht ik dat het geen probleem zou zijn om een passend recept te vinden. Dat viel dus nogal tegen. Uiteindelijk heb ik een recept gebruikt voor risotto met rucola (uit: “ELLE Eten / Pasta en risotto”, Uitgeverij Terra) en de rucola vervangen door raapsteeltjes. Eigenlijk is dat wel heel erg in orde: in de zomer, als er geen raapsteeltjes meer zijn, kun je dit recept dus gewoon blijven gebruiken – met rucola!

Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
250 gr risottorijst
½ glas droge witte wijn
circa 750 ml groentebouillon
350 gr raapsteeltjes, grof gehakt
2 eetlepels mascarpone
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de uitjes aan. Voeg na een paar minuten de rijst toe en bak deze even mee. Giet dan de wijn erbij, laat deze grotendeels wegkoken en voeg vanaf dat moment beetje bij beetje de bouillon toe. Laat de risotto continu zachtjes koken en roer regelmatig.
In totaal zal de risotto ongeveer 15 minuten kooktijd nodig hebben. Voeg ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd ¾ deel van de raapsteeltjes toe en kook ze mee. Haal de risotto van het vuur als de korrel bijna gaar is. Roer de mascarpone, de Parmezaanse kaas en de resterende raapsteeltjes erdoor en laat het geheel 5 minuten rusten. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...