woensdag 26 juni 2013

Jamie's killer kedgeree

Een goede vriendin van mij is een beetje een ongeduldig typje. Ze heeft niet eens het geduld om bijvoorbeeld een handleiding of een recept even door te lezen en dus gaat er nog wel eens wat mis. Ik ben nooit te beroerd om haar dan even goed uit te lachen.
Overigens gaat het trouwens ook heel vaak goed – met een beetje creativiteit kom je een heel eind.

Ik kwam niet zo ver toen ik het kedgeree recept van Jamie Oliver besloot te maken en een – nogal belangrijk – element in de ingrediëntenlijst over het hoofd zag. Geloof me, voor dit gerecht moet je geróókte vis gebruiken – aan een doodsimpele ongerookte witvisfilet zit te weinig smaak om deze kedgeree spannend te maken. De eerste versie was dan ook vrij smakeloos – maar zo’n probleem kan altijd verholpen worden met een flinke scheut chilisaus. Toch is het aan te bevelen om hier een gerookte makreel te gebruiken: boordevol smaak en hele goede vetten.


Voor 4 personen:
2 grote eieren
4 laurierblaadjes
450 gr gerookte makreel
1 stuk verse gember, ongeveer 4 cm, geraspt
1 rode Spaanse peper, fijngehakt
1 bosje lente-ui, in dunne ringetjes
1 bosje verse koriander, grofgehakt
2 volle theelepels mosterdzaad
2 volle theelepels kurkuma
olijfolie
400 gr zilvervliesrijst
300 gr diepvriesdoperwten
1 citroen
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Vul een steelpannetje met kokend water en doe er de laurier en de makreel in en laat dit ongeveer 10 minuten rustig trekken.
Doe het mosterdzaad en de kurkuma in een grote braadpan, samen met 1 eetlepel olijfolie. Verhit de pan en leg het deksel erop. Wacht tot de mosterdzaadjes door de pan beginnen te springen (als je geen deksel gebruikt vliegt de helft eruit) en doe dan de groenten erbij (houd een klein beetje koriander apart). Roer regelmatig door.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep, samen met de doperwten en het sap van de citroen, door het groentemengsel.
Schep de stukken makreel uit de steelpan, breek de vis in stukken (en gooi het vel weg) en voeg deze toe aan het rijstmengsel. Breng goed op smaak met peper en zout. Garneer de kedgeree met parten hardgekookt ei en de resterende koriander.

vrijdag 21 juni 2013

Pad Thai

In mijn nimmer aflatende speurtocht naar lekkere maaltijdsalades (voor de koopavonden in de winkel) werd ik door een klant geattendeerd op een eenvoudig recept voor Pad Thai – het heerlijke Thaise roerbakgerecht, dat je zowel warm als koud kunt eten. Het valt niet mee om de saus precies op smaak te krijgen, maar in dit simpele recept gaat het verbluffend goed!

Ik maakte de standaardversie, met alleen ei en zonder vlees of vis, maar je kunt naar eigen believen reepjes kipfilet, grote garnalen of tofu toevoegen. Schrik niet van mijn chique gebruik van aspergescheuten – er was simpelweg geen taugé verkrijgbaar bij de groentemeneer, anders had ik dit er zeker wel in gedaan.

Voor wie van lekker scherp en zurig houdt, is dit een absolute aanrader!

Het recept komt van Tablespoon.


Voor 2 grote kommen:
150-200 gr eiernoeidels of rijstnoedels
1 theelepel olijfolie
2 eieren, geklutst
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel sambal (oelek of badjak)
2 eetlepels vers limoensap
2 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels bruine basterdsuiker
grote handvol taugé (of een ander soort kiemgroente)
grote handvol koriander, grof gehakt
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
klein handjevol gezouten pinda’s, grof gehakt

Kook of week de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af, koel de noedels met koud water (en giet ze opnieuw af) en zet apart tot gebruik.
Neem een wok en verhit hierin de olijfolie. Voeg de eieren toe en bak ze ongeveer 2 minuten, roer af en toe om. Zet de roereieren apart tot gebruik.
Neem een kleine kom en vermeng hierin de sojasaus, de vissaus, de sambal, het limoensap, de olie en de basterdsuiker. Roer stevig met een kleine garde tot een samenhangende saus is ontstaan.
Gebruik de wok opnieuw en doe hierin de noedels, de dressing, de taugé, de koriander en de lente-uitjes. Roerbak een paar minuten op hoog vuur en schep de Pad Thai dan in grote kommen. Garneer met de zoute pinda’s.

zaterdag 15 juni 2013

Bill's home-made muesli

Op kookzender 24Kitchen worden de afleveringen van “Bill’s Food” weer eens herhaald. Voor mij is het geen punt dat ik alles al 5x heb gezien, ik kijk toch weer. Ik word blij van Bill Granger en van zijn eten.
Vorige week zag ik hoe hij zelf een soort basis-muesli maakte. Buitengewoon eenvoudig, maar ja, er gingen veel noten in – en de trouwe lezer van dit blog weten dat ik daar van gruwel. Maar toch, behalve die noten was het best een idee…

Dat idee nam vastere vormen aan toen ik mij realiseerde dat de aangebroken verpakking havervlokken langzaam steeds muffiger werd en dat ook mijn voorraadje pompoen- en zonnebloempitten wel betere tijden hadden gekend. Ik besloot Bill’s voorbeeld te volgen, maar dan zónder noten en mét alle ingrediënten die nodig eens gebruikt moesten worden.

Deze muesli bevat geen suiker en wordt alleen gezoet door het appelsap dat je gebruikt. Wil je een iets zoetere variant, gebruik dan een paar eetlepels bruine basterdsuiker (of appelmoes!). Deze versie is nauwelijks zoet, maar dat los ik op door een beetje honing toe te voegen als ik daar zin in heb. Een buitengewoon verantwoord ontbijt, gemaakt van spullen waarvan je weet wat het is, zonder onduidelijke E-nummers….

Voor een grote pot vol:
250 gr havervlokken
50 gr pompoen- en/of zonnebloempitten
50 gr gebroken lijnzaad
75 gr gemalen amandelen
50 gr gemalen kokos
2 eetlepels plantaardige olie
150 ml appelsap
75 gr gewelde abrikozen, in kleine stukjes
50 gr pure chocolade, 77% cacao, in kleine stukjes

Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
Doe de havervlokken, pitten, lijnzaad, amandelen en kokos is een grote ovenschaal (of direct op de bakplaat) en vermeng goed. Doe de olie en het appelsap erbij en schep dit door de droge ingrediënten. Zet het mueslimengsel 30 minuten in de oven, maar schep het elke 10 minuten even om.
Laat de muesli helemaal afkoelen en schep er dan de abrikozen en de chocolade doorheen.

Bewaar de muesli in een luchtdichte pot – dan blijft het een paar weken goed en knapperig.

dinsdag 11 juni 2013

Pasta met witte asperges en Emmentaler


Beklaagde ik me in m’n vorige post al over sausproblemen, vandaag ga ik er nog even mee door. Ik had namelijk bedacht (dit recept heb ik zelf verzonnen, al heb ik ongetwijfeld het idee ‘ergens’ gejat) dat ik een saus ging maken met Emmentaler. Gewoon, de kaas langzaam laten smelten in de room en dat zou dan natuurlijk een geweldig mooie, ietwat dradige (is dat Nederlands?) kaassaus opleveren. Not.

In het begin verliep alles naar wens, maar uiteindelijk werd de kaas toch korrelig – wat er niet zo fijn uitziet op de foto. Maar wat kan het schelen: dit is wel heel erg lekker en ik ben buitengewoon tevreden over m’n eigen creatie. In een perfecte wereld had ik de saus nog 3x gemaakt om ‘m helemaal goed te krijgen, maar in realiteit was daar geen tijd voor… want het aspergeseizoen is kort (tot 24 juni!), dus ga nog snel hiermee aan de slag!

Voor 3 personen:
200 gr Schwarzwalder Schinken
500 gr witte asperges
250 gr korte pasta
200 ml slagroom
100 gr geraspte Emmentaler
scheut droge witte wijn
½ rood pepertje, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, leg de plakken ham op de bakplaat en bak ze in ongeveer 12 minuten krokant. Laat iets afkoelen en snijd (of: brokkel) de ham in kleinere stukken.
Schil de asperges goed en snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm lengte. Doe ze in een pan met koud, gezouten water en breng het water aan de kook. Laat de asperges 8-10 minuten koken (afhankelijk van de dikte), giet het water af en houd de asperges apart.
Kook vervolgens (of tegelijkertijd, maar dan moet je een extra pan gebruiken… ja, ik ben allergisch voor afwas) de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en houd ook de pasta apart.
Doe de slagroom, de Emmentaler, de wijn en het pepertje in een steelpannetje en verwarm dit langzaam. Blijf goed roeren, tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Vervolgens is het een kwestie van samenvoegen: vermeng (voorzichtig! – de asperges mogen niet beschadigen) de pasta met de asperges, de ham en de saus. Breng op smaak met heel weinig zout (de ham en de kaas zijn al zout genoeg) en lekker veel peper.

donderdag 6 juni 2013

Tagliatelle met gerookte zalm en dille


Ken je dat? Dat er iets fout gaat in de keuken en dat je eigenlijk niet snapt waarom? Een cake die instort of een maisbrood dat (ook na de derde poging) niet te eten is (compleet mysterie). En nu dus een saus die om onverklaarbare redenen besloot te gaan schiften.
Toen ik dit pastarecept een tweede keer maakte – volgens mij op precies dezelfde wijze – gebeurde dit niet… Het is me dus nog steeds niet duidelijk waarom de roomsaus in eerste instantie ging schiften – ik kan alleen bedenken dat de temperatuurverschillen te groot waren (dus: de room was te koud ten opzicht van de wijn die op kamertemperatuur was).

Laat dit je echter niet afschrikken! In beide gevallen smaakte deze zalmtagliatelle geweldig! De geschifte saus zag er al een stuk beter uit nadat ik even flink met een garde tekeer was gegaan – en uiteindelijk zag je er in het eindresultaat niets van terug. Gewoon doen dus!

Het recept komt uit het magazine “Boodschappen”, editie 06-2013.

Voor 4 personen:
geraspte schil van 2 citroenen
200 ml kookroom
200 ml droge witte wijn
2 eetlepels verse dille, fijngehakt
350 gr tagliatelle
300 gr gerookte zalm, in reepjes
versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de citroenrasp, de room, de wijn en 1 eetlepel dille in een klein pannetje. Laat het nét niet koken, maar rustig ongeveer 10 minuten trekken. Zeef dan de saus, zet de pan terug op het vuur en laat even goed inkoken, tot de saus wat dikker geworden is.
Kook in de tussentijd de tagliatelle en laat deze goed uitlekken. Schep de saus en het grootste deel van de zalm door de tagliatelle. Maal er peper over naar smaak en garneer met de resterende zalm en dille.

zaterdag 1 juni 2013

Doperwtenpuree met munt en sesam


Als ik een recept tegenkom voor doperwtenpuree, schiet ik altijd in de lach. Eerste gedachte: Engels kookboek. Het schijnt dat geen enkele Brit een kookboek kan maken zónder doperwtjes. Een nationale obsessie, lijkt het wel (in positieve zin!).
Buiten Groot-Brittannië schijnt men zich veel minder bezig te houden met onze kleine groene vrienden. Toch vond ik dit recept in een… Nederlands boek! Ik denk niet dat Rudolph van Veen een doperwten-obsessie heeft, maar dat hij gewoon weet wat alle Britten allang snappen: doperwten zijn heerlijk en ze zijn vooral erg lekker bij vis!

Ik maakte deze puree dan ook bij een simpele visstoof met tomatensaus. Verder dus alleen dit doperwtengerecht erbij, voor een low-carb avondeten. Heel verantwoord, alleen jammer van dat stukje kokosbrood als late-night-snack… ;-)


Voor 4 personen:
2 theelepels sesamzaad
400 gr diepvriesdoperwten
200 ml groentebouillon
1 teentje knoflook, fijngehakt
125 ml crème fraîche
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
10 blaadjes verse munt, fijngesneden

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en laat afkoelen.
Kook de erwten gaar (in circa 10 minuten) in de bouillon en giet ze af. Hevel de erwtjes over naar een keukenmachine en voeg de knoflook en de crème fraîche toe. Pureer het geheel tot de gewenste consistentie is bereikt. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de munt door de puree en strooi het sesamzaad erover.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...