zaterdag 28 december 2013

Panna cotta met kaneel en gekarameliseerde peer

Op Eerste Kerstdag was ik vrij. Echt vrij. Ik hoefde niets, er moest niets en ik wilde vooral niets. Er werd alleen een beetje gewandeld met de hond, gelezen en geluierd. De enige actie die dag kwam van het voorbereiden van het dessert voor Tweede Kerstdag.
Het was heerlijk om eens op m’n dooie gemak bezig te zijn in de keuken, zonder tijdlimiet omdat er nog een afspraak gepland stond. Ik was een beetje aan het rommelen, af en toe een beetje naar buiten aan het kijken omdat het zulk mooi weer was en tussen de bedrijven door maakte ik deze panna cotta.

De volgende dag viel dit dessert buitengewoon goed in de smaak. Ik ben er van overtuigd dat het relaxte gevoel van de dag ervoor er gewoon in te próeven was!


Voor 6 personen:
500 ml slagroom
125 ml (volle) melk
3 kaneelstokjes
½ theelepel kaneelpoeder
40 gr fijne kristalsuiker
3 blaadjes gelatine
2 eetlepels cognac
4 handperen (ik gebruikte doyenne du comice)
6 grote salieblaadjes (of ongeveer 10 kleinere)
110 gr donkerbruine basterdsuiker

Neem een steelpannetje en doe hierin de slagroom, de melk, de kaneelstokjes, het kaneelpoeder en de suiker. Verwarm de room tot nét tegen de kook aan (even erbij blijven!) en haal de pan daarna van het vuur. Laat het roommengsel een uur trekken.
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water (zo’n 5-10 minuten). Zet het afgekoelde roommengsel weer terug op een laag vuur en verwarm het eventjes. Roer de uitgeknepen gelatine door de warme room tot de gelatine geheel gesmolten is. Roer de cognac erdoor en verdeel vervolgens het roommengsel over 6 kleine puddingvormen (of gebruik je mini-Creusetjes). Laat ze minimaal 4 uur (maar het liefst een hele dag) opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Schil de peren, snijd ze in de lengte in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Leg de peren in een goed passende ovenschaal. Verwarm in een pannetje de salieblaadjes met de basterdsuiker en 200 ml warm water tot de suiker is opgelost (regelmatig roeren helpt). Giet de kruidensiroop over de peren en zet ze ongeveer 2 uur in de oven. Overgiet de peren elk half uur met de siroop. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de siroop te dik dreigt te worden. Laat de peren afkoelen.
Serveer de panna cotta in de vormpjes (waarom zou je ingewikkeld doen?) en schep de peren er bovenop. Besprenkel met wat extra siroop en serveer direct.

maandag 23 december 2013

Sticky toffee pudding

Opnieuw een gastblog door Alien. Deze keer heeft ze een recept voor een zondig toetje – het mag nog nét in dit oude jaar! Het recept komt uit de “Foodies” van oktober 2013 en volgens Alien is het het lekkerste nagerecht aller tijden!

Ingrediënten:
1 vanillestokje
250 gr dadels zonder pit
1 theelepel bakpoeder
75 gr + 2 eetlepels roomboter
150 gr bruine basterdsuiker
2 eieren
6 eetlepels stroop
20 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml slagroom
50 gr muscovadosuiker (of bruine basterdsuiker)
4-6 cakevormpjes

Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Pureer de dadels met het merg, bakpoeder en 250 ml warm water.
Klop 75 gr boter met de bruine basterdsuiker romig, dan één voor één de eieren erbij en 3 eetlepels stroop. Zeef het bakmeel er voorzichtig doorheen.
Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Spatel de dadelpuree door het beslag en verdeel over de ingevette vormpjes (of 1 grote vorm).
Meng voor de toffeesaus de slagroom, 2 eetlepels boter, 3 eetlepels stroop en de muscovadosuiker en breng op laag vuur aan de kook, 3 minuten zacht koken. Neem de pudding uit de oven, stort ze en laat even afkoelen. Schenk de toffeesaus er royaal overheen, smullen!

woensdag 18 december 2013

Geroosterde bieten met yoghurt-kardemomdressing

Het is december en dat betekent dat ik nadrukkelijk meer tijd doorbreng in de winkel dan thuis. De keuken van Casa Cook & Book zie ik al helemaal niet veel, want koken – dat schiet er bij in. Dat is volgens sommigen geen probleem, want een klant zei het vorige week nog tegen me: “Jij? Jij kunt toch helemaal niet koken.”

De laatste keer dat ik nog een béétje culinair in actie kwam (en het zal die klant verbazen, maar het smaakte uitstekend) was een paar weken geleden – toen het kookclubje bij elkaar kwam. Het thema was “Midden-Oosten”, hoewel dat op geen enkele manier een toet met boterkoek en banketstaaf in de weg stond (want het was bijna Sinterklaas en amandelen, da’s heel erg Midden-Oosten).

Dit gerecht uit “Snackistan” van Sally Butcher (Karakter Uitgevers, verkrijgbaar in de winkel) maakte ik tussen de bedrijven door. De oven in de winkel werd gebruikt om de bieten te roosteren en de yoghurt-dressing maak je echt in een mum van tijd. Dat krijg zelfs ík, in december, nog voor elkaar!

Mezze-gerecht of voorgerecht voor 6 personen:
3 middelgrote bieten (of 6 kleinere bietjes)
100 ml magere yoghurt
2 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel honing
1 eetlepel appelazijn
1 afgestreken theelepel gemalen kardemom
1 afgestreken theelepel gemberpoeder
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
handvol verse munt, in kleine stukjes gescheurd.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de bieten goed en snijd de boven- en onderkant eraf. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en bak ze in ongeveer 1½ uur gaar in de oven (als je een mes probleemloos door de grootste biet kunt prikken, zijn ze allemaal gaar). Laat een beetje afkoelen, haal ze uit het folie, verwijder de schil en snijd de bieten in plakken van ongeveer 0,3 cm dikte. Verdeel ze over een groot bord.
Vermeng de yoghurt met de honing, de azijn, het kardemom- en gemberpoeder en met zout en peper naar smaak. Druppel de dressing over de bieten en strooi de munt er overheen.
Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten.

vrijdag 13 december 2013

Zoete aardappeltaart met marshmallow topping

Een gastblog door Elles! Deze waanzinnige taart is afkomstig van het foodblog Smitten Kitchen – zeer geliefd bij ons beiden. Het is een zoete aardappeltaart (!), bedekt met een royale laag eiwitglazuur. Elles heeft ‘m gemaakt en iedereen was er lyrisch over…

Voor de cake
2 grote (of 3 kleine) zoete aardappels (ongeveer 800 gr)
250 gr bloem
1 3/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baksoda*
1/2 theelepel tafelzout
1 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel (of meer, als je dat lekker vindt) gemberpoeder
2 snufjes (of meer, als je dat lekker vindt) kruidnagelpoeder
115 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
190 gr bruine suiker
1/2 theelepel vanille extract
2 grote eieren

Voor het eiwitglazuur
3 eiwitten
175 gr kristalsuiker
snufje zout
1/2 theelepel vanille extract
1/4 theelepel cream of tartar* (wijnsteenzuur, hiermee stabiliseer je de eiwitten – maar laat gerust achterwege als je het niet hebt of niet in de winkel kunt vinden)

* in ieder geval te koop bij de toko

Gaar eerst de zoete aardappels. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Prik met een vork rondom wat gaatjes in de aardappels en leg ze vervolgens, met schil en al, op een vel bakpapier op de bakplaat. Na circa 45 – 60 minuten zijn ze gaar, keer ze één á twee maal tijdens het bakken. Laat de aardappels volledig afkoelen. Je kunt de aardappels tot 3 dagen van tevoren bakken en bewaren in de koelkast.

Voor het maken van de cake verwarm je de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bodem van een vierkante vorm (20 – 23 cm) met bakpapier, vet het bakpapier en de randen vervolgens in. Heb je een vorm met een hele goede anti-aanbaklaag, dan kun je het bakpapier (maar niet het invetten) achterwege laten.

Pel de inmiddels afgekoelde aardappels en pureer ze. Dan kan met een speciale pureeknijper, maar met een vork lukt het ook prima, zolang je maar wegblijft van de blender of de keukenmachine! Uiteindelijk heb je 350 gr puree nodig. Blijft er wat over? Warm het op  met een beetje boter, maal er een beetje zeezout over. Echt lekker!

Roer in een kleine kom de bloem, het bakpoeder, de baksoda, het zout en de specerijen door elkaar. Mix (elektrisch) in 2 á 3 minuten in een grote kom de boter en de bruine suiker tot er een licht, luchtig mengsel ontstaat. Voeg het vanille extract en de eieren toe, en mix nog heel even totdat alles goed is vermengd. Mix er dan de puree van zoete aardappels door en voeg tot slot de droge ingrediënten toe. Stop met mixen zodra alles is opgenomen.

Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake zo’n 35 tot 40 minuten in de oven. De houten prikker die je in de taart steekt om te testen of hij gaar is moet er schoon uitkomen. Neem de cake uit de oven en laat hem 15 minuten in de bakvorm op een rooster afkoelen.  Staat de cake iets bol? Om de bovenkant van de cake weer mooi plat te krijgen kun je, zodra hij uit de oven komt, er een paar tellen een houten plank opleggen. Haal de cake na 15 minuten uit de vorm en laat hem vervolgens volledig op het rooster afkoelen. Dit gaat sneller als je hem in de koelkast zet.

Maak het eiwitglazuur: Verwarm in een vetvrije kom al roerend met de garde de eiwitten met de suiker, cream of tartar en een snufje zout zo’n 3 minuten au bain marie (plaats daarvoor je kom op een pan met zachtjes kokend water). De eiwitten moeten lekker warm worden en de suiker moet grotendeels zijn opgelost. Haal de kom van de pan en klop de eiwitten vervolgens met de mixer op de hoogste stand stijf.  Stop pas met kloppen als er pieken ontstaan als het eiwit met de mixer omhoog getrokken wordt. Houd voor de ultieme test de kom met eiwit op de kop; het stijve eiwit dat gereed is, blijft keurig op zijn plaats zonder uit de kom te glijden. Voeg als laatste het vanille extract toe.

Decoreren: Om dezelfde ‘look’ te krijgen als op de foto verdeel je een dun laagje glazuur over de cake en vul je een spuitzak voorzien van een spuitmond met grote opening met de rest van het glazuur. Garneer de cake nu met grote toefen eiwitglazuur. Gebruik de crème brûlée brander om het geheel af te maken.

zondag 8 december 2013

Cannellinibonen met verse worst

Ook vandaag een gastblog door Alien. Dit recept – waar ze laaiend enthousiast over is – komt de Allerhande (nummer 11, 2013). Dit is ook typisch een gerecht voor mij, dus ik ga het binnenkort maken!

Ingrediënten:
500 gram verse worst
4 eetlepels koolzaadolie
3 aubergines
3 takjes rozemarijn
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
2 theelepels paprikapoeder mild
100 ml rode wijn
720 ml tomatensaus passata di pomodoro (fles)
2 blikken cannellinibonen (à 400 gr, uitgelekt)

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de worst in 10 stukken en knijp de zijkanten een beetje dicht. Verhit 2 eetlepels olie in de pan en braad de worst rondom 5 minuten.
Snijd ondertussen de aubergines in blokjes van 2 x 2 cm (brunoise). Ris de naadjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn.
Schep de worst uit de pan. Voeg aan het achtergebleven bakvet de rest van de olie, de aubergine, rozemarijn, komijn en paprikapoeder toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
Voeg de wijn, passata en bonen toe. Schep om en leg de worst erop. Doe het deksel op de pan en bak circa 30 minuten in het midden van de oven. Keer de worst halverwege.

maandag 2 december 2013

Millionaire's shortbread

Zoals jullie inmiddels wel gewend zijn, verschijnen in de maand december weer enkele gastblogs. Zo kan er toch regelmatig iets nieuws op deze pagina gepubliceerd worden, terwijl ik zelf nauwelijks in de keuken te vinden ben (maar des te meer in de winkel). Dit recept is aangeleverd door Alien – dank!

Mijn favoriete lekkernij in Engeland! Het recept komt uit de Allerhande nummer 9, de taarten editie.

Ingrediënten:
blikje gecondenseerde melk
250 gr bloem
75 witte basterdsuiker
300 gr boter
125 gr fijne kristalsuiker
200 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
Extra benodigd:
brownievorm 28 x 18 cm

Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 minuten afkoelen.
Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 graden Celsius. Doe ondertussen de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 gram boter in blokjes en voeg toe. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels.
Kneed de kruimels vervolgens snel tot een stevig deeg en verdeel gelijkmatig met je handen over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak in circa 30 minuten in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en warm 5 minuten mee, al roerend met een houten lepel. Verdeel over het shortbread en laat 30 minuten afkoelen. Breng een pan water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 minuten afkoelen op het aanrecht. Zet vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast. Snijd in 24 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...