vrijdag 21 november 2014

we love cooks


Onlangs werd een nieuwe website voor enthousiaste thuiskoks gelanceerd: we love cooks (een initiatief van ATAG). Je vindt hier recepten, achtergrondverhalen, uitleg over kooktechnieken, info over foodevenementen, beschrijvingen van nieuwe hippe hotspots (dit is natuurlijk de allerleukste), kooktips… alles om je te inspireren!


Aan mij werd gevraagd om ook een bijdrage te leveren en dat stukje staat sinds een paar dagen online. Het recept kennen jullie al, maar mijn gedachten over foodbloggers, hun online en offline successen en het Amerikaanse mysterie (waarom beheersen de invloeden uit de Verenigde Staten op vele fronten ons leven, maar laten we ze qua koken nogal links liggen?) zijn nieuw.

Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

vrijdag 14 november 2014

Vietnamese karbonades

Oh…. de lekkere geuren die uit de oven komen als deze karbonades daarin liggen te roosteren, in hun jasje van zoete marinade! Heerlijk!
Dit eenvoudige vleesgerecht gaat zeker weer opnieuw gemaakt worden – je moet er alleen even op tijd mee beginnen. Het is namelijk het beste om de karbonades zo’n 24 uur (maar zeker 12 uur) te laten marineren, zodat alle ingrediënten goed de kans krijgen om hun smaken af te geven. Dat vergt dus enig vooruitdenken, maar de beloning is het waard!

Dit recept komt uit “De urban cook” van Mark Jensen (Aerial Media Company, verkrijgbaar in de winkel).

Voor 4 personen:
2 lente-uien, in dunne ringetjes
65 ml mirin of Shaoxing-rijstwijn
1½ eetlepel sojasaus
1 eetlepel hoisinsaus
1 eetlepel fijne kristalsuiker
1 eetlepel plantaardige olie
1 kg schouderkarbonades
1 (afgestreken) eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
1 teentje knoflook, heel fijn gehakt
stukje gember van 2 cm, heel fijn gehakt
½ theelepel zout
¼ theelepel versgemalen peper
½ rood Spaans pepertje (ter garnering), fijngehakt

Neem een grote ovenschaal en roer hierin een marinade van de ui, de mirin, de sojasaus, de hoisinsaus, de suiker, de olie en 2 eetlepels water. Doe de karbonades erbij, wentel ze een paar keer in de saus en laat het vlees 12-24 uur in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal de karbonades uit de marinade en dep ze met keukenpapier droog. Bewaar de marinade!
Maak een droge rub van het vijfkruidenpoeder, de knoflook, de gember en zout en peper. Wrijf hier de karbonades aan beide zijden mee in. Laat opnieuw marineren – deze keer 30 minuten, op kamertemperatuur.
Neem in de tussentijd een kleine steelpan en giet de marinade erin. Verhit langzaam op vrij laag vuur en laat de saus inkoken tot er nog maar de helft over is.
Leg de marinades terug in de ovenschaal en kwast ze in met de ingekookte marinade. Rooster het vlees 30 minuten in de oven, maar zorg dat je ze elke 10 minuten even opnieuw insmeert met de marinade (deze moet in z’n geheel op gaan). Haal het vlees uit de oven, laat 10 minuten rusten en garneer met de rode peper.

vrijdag 7 november 2014

Jamie's gado-gado


Jamie Olivers nieuwe boek is voor mij een schot in de roos: als groot liefhebber van comfort food wil ik vrijwel elk gerecht maken. Dat doe ik niet, want de meeste recepten passen absoluut niet binnen m’n paleo-light-achtig dieet. Want ja… dat doe ik nog steeds! Ik smokkel ook nog steeds…. (al heb ik nu al tijden geen brood meer gegeten en heb ik noodgedwongen mijn wandelroute aangepast om Bakkerij Van der Meijden te vermijden).

Gelukkig staan er ook wat gerechten in het boek die best binnen mijn dieet passen, zoals deze gado-gado. Ik heb het wat anders aangepakt dan Jamie, want er lagen nog wat groenten in de koelkast die gebruikt moesten worden (en dan ga ik die dus niet laten verleppen omdat Jamie zegt dat er radijsjes in de gado-gado moeten). Voor mij was de grote test de pindasaus. Weliswaar gemaakt met kant-en-klare (suikerloze!) pindakaas, maar absoluut heerlijk! Door het royale gebruik van tamarindepasta wordt de saus niet zoet, maar neigt naar zurig. Super!


Voor 4 personen:
400 gr vastkokende aardappelen, geschild of geschrobt
150 gr sperziebonen, uiteinden verwijderd
4 eieren
1 rode paprika
½ Chinese kool (klein formaat)
½ komkommer, zaad verwijderd
100 gr taugé
20 gr koriander, alleen de blaadjes
1 teentje knoflook
50 gr palmsuiker
120 gr pindakaas met stukjes
1 rood Spaans pepertje
sap van 2 limoenen
2 theelepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel tamarindepasta

Maak eerst de salade klaar. Breng hiervoor een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Doe de aardappelen erin en kook deze in 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de sperziebonen toe (die koken dan dus 10 minuten mee) en na 7 minuten de eieren (die koken dan 8 minuten). Giet het water af en laat alles wat afkoelen. Snijd dan de aardappelen in dikke plakken, evenals de eieren. Doe aardappelen, bonen en ei in een grote schaal.
Snijd de rode paprika in lange reepjes en doe die er eveneens bij.
Snijd de Chinese kool in dunne reepjes en leg die in een vergiet. Schenk er langzaam een ketel (of waterkoker) met kokend water over en laat goed uitlekken. Doe de kool, samen met de komkommer (in blokjes), de taugé en de korianderblaadjes eveneens in de grote schaal en vermeng alle ingrediënten voorzichtig (anders vallen de eieren helemaal uit elkaar).

De saus is eenvoudig te maken: doe knoflook, palmsuiker, pindakaas, pepertje, limoensap, vissaus, sojasaus en tamarindepasta allemaal bij elkaar in een blender en hak het hele zaakje fijn. Proef even of de saus zurig genoeg is – voeg eventueel wat extra limoensap toe.
Verdeel de groentesalade over borden of grote kommen en schep de pindasaus erover. Garneer eventueel (maar daar had ik natuurlijk niet het geduld voor) met wat ringetjes rode peper en serveer er kroepoek bij (als je niet op een paleo-light-achtig dieet bent).

zondag 2 november 2014

Stamppot met zoete aardappel, pastinaak en boerenkool


Superfoods. Dat is het natuurlijk helemaal. Je doet niet mee als je niet op dagelijkse basis goji- en açaibessen nuttigt. En natuurlijk doe je hennep- en chiazaad door je ‘overnight oats’ havermoutontbijt – tenminste, als je de dag niet met een groene smoothie begint. Als je een keertje zondigt, dan doe je dat wel verantwoord: met dadels en rauwe cacao. Toch?

Prima, hoor. Hoewel het mij allemaal totaal niet aanspreekt, vind ik het wel geweldig dat veel mensen tegenwoordig zo intensief met hun voeding bezig zijn. Het is allemaal reuzegezond – en het schijnt ook heel lekker te zijn (als je tenminste van tarwegras houdt).

Om een beetje te provoceren, mag ik in de winkel graag opmerken dat de twee beste superfoods niet zo exotisch zijn: broccoli en boerenkool!

Ik maakte een gerecht met boerenkool (dus enorm verantwoord), maar dan wel op een manier waarvan een superfoodie zou griezelen (worst!). Geeft niks, ik vond het heerlijk!

Het recept komt uit “Allerhande” (oktober 2014).

Voor 3-4 personen:
600 gr zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 2 x 2 cm
300 gr pastinaak, geschild en in blokjes van 2 x 2 cm
6 chipolataworstjes
1 teentje knoflook
3 takjes tijm, alleen de blaadjes
6 eetlepels olijfolie
300 gr boerenkool
1 sinaasappel, geraspt en uitgeperst
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Neem een grote bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg (in 1 laag) de blokjes aardappel en pastinaak op de plaat, samen met de worstjes en het teentje knoflook. Schep om met de tijm en de helft van de olijfolie. Bestrooi met zout en peper en rooster 30-40 minuten in de oven, tot alle groenten gaar zijn.

Ga in de tussentijd aan de slag met de boerenkool. Doe deze in een grote pan met een laagje water en een snufje zout en kook de kool in ongeveer 10 minuten (beet)gaar. Giet het water af (vang wat op in een kopje) en roer er de rasp en het sap van de sinaasappel door.

Doe de geroosterde groenten en de rest van de olijfolie erbij en stamp het geheel tot een grove puree. Doe er eventueel wat kookvocht bij als de puree te droog is (was bij mij niet nodig). Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.

Serveer de puree met de worstjes en dien direct op.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...