vrijdag 24 juni 2016

Rode biet en feta dip



Met het warme, drukkende weer heb ik vaak geen zin in koken. Ik neem dan maar al te graag m’n toevlucht tot (Turks) brood met hummus – er is momenteel sprake van een regelrechte hummusverslaving…
Maar: ik heb een alternatief ontdekt! Deze heerlijke dip van geroosterde bietjes en zoutige feta is heel eenvoudig zelf te maken en smaakt geweldig.


Ingrediƫnten:
2 rode bieten (klein of medium)
2 eetlepels melk of magere yoghurt
80 gr feta + extra voor de garnering
geraspte schil van 1 citroen
sap van ¼ citroen
1½ eetlepel extra vergine olijfolie
1 takje oregano (alleen de blaadjes, voor de garnering)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

De bieten moeten geroosterd worden. Dat is heel simpel: was de bieten goed (maar schil ze niet) en wikkel ze in aluminiumfolie. Verwarm de oven tot 175 graden Celsius (hete lucht) en rooster ze ongeveer 1½ uur. Haal ze uit het folie, laat ze iets afkoelen en pel de schil er vanaf. Leg de bieten dan in een zeef (met een kom eronder), waarin je keukenpapier of kaasdoek heb gelegd. Zet de kom + zeef een nacht in de koelkast, zodat al het vocht in de kom of het keukenpapier kan trekken.
Gebruik een blender of een foodprocessor voor het vervolg: doe de melk / yoghurt en de feta in de machine en pureer dit glad. Doe dan de bieten (in grote stukken), de citroenrasp, het citroensap, de olijfolie en zout en peper erbij en maal alles goed glad. Serveer de dip met wat extra verkruimelde feta en wat frisse oreganoblaadjes.

dinsdag 14 juni 2016

Pizza met aardappel, ui en rozemarijn



Voor zover het niet duidelijk was: het is de bedoeling dat ik op deze plek vertel over gerechten die ik heb gemaakt uit de kookboeken die ik verkoop. Zodat jullie denken: “Dat boek moet ik hebben!” en het vervolgens gaan bestellen.
Ik schiet er dus eigenlijk niets mee op als ik hier een recept deel uit een niet-kookboek, dat bovendien gratis werd geleverd bij een kooktijdschrift. En toch ga ik het doen. Want zo ben ik ;-)

Dit recept komt uit een brochure van Tante Fanny (die overigens deze post niet sponsort…) en de bedoeling is natuurlijk dat je het pizzadeeg van haar gebruikt. Dat deed ik (want ik ben lui), maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen pizzadeeg gebruiken (klik hier voor mijn standaardrecept). Wat je ook doet, probeer deze pizza met aardappel, ui en verse kruiden eens. Ik vond het enorm lekker!

Ingrediƫnten voor 1 grote pizza:
400 gr pizzadeeg
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
1 grote ui
4 middelgrote aardappelen
3 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngehakt
3 takjes tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
2 eetlepels extra vergine olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete lucht). Rol het pizzadeeg (je kunt er een cirkel uit snijden, of een langwerpige plaatpizza van maken) uit op een bakblik (bekleed met bakpapier). Bestrooi de pizzabodem met de geraspte Parmezaanse kaas.
Snijd de ui en de aardappelen in hele dunne plakjes – gebruik hiervoor een mandoline of een foodprocessor. Doe de plakjes in een kom en vermeng deze met de fijngehakte kruiden, de olijfolie en wat zout en peper.
Schep alles op de pizzabodem en verdeel het over de kaas. Bak de pizza in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

zondag 5 juni 2016

Halloumi met kruidenpasta (uit de oven)



M’n hoofd staat nog steeds niet echt naar koken, dus er komt op het moment nog weinig bruikbaars (voor dit blog, althans) uit m’n vingers. Bijkomende pech is dat ik in de eerste maanden van het jaar juist heel veel gekookt had (maar nog niet over geblogt), maar de foto’s stonden op m’n telefoon (zonder back-up…) en toen diezelfde telefoon gestolen werd, waren dus alle foto’s foetsie…

Shit happens.

Maar er is toch goed nieuws: op deze zonnige zondag maakte ik gemarineerde halloumi – en dat is een vermelding op deze plek waard. Ik heb eigenlijk altijd halloumi in huis (want: lang houdbaar) en normaal gesproken doe ik er het gebruikelijke mee: lekker aanbakken in een koekenpan tot er een mooi gouden korstje ontstaat en dan in een salade gebruiken.
In “Healthy appetite”, het nieuwe boek van Gizzi Erskine (Veltman Uitgevers) vond ik echter een recept voor een compleet andere benadering: eerst de halloumi marineren in een pasta van verse kruiden en daarna langdurig in een oven stoven. Warempel: de zomer belandde ook op m’n bord!

Voor 2 personen:

1 stuk halloumi van 250 gr
2 takken rozemarijn (alleen de naaldjes)
1 eetlepel tijm (alleen de blaadjes)
handvol basilicumblaadjes
kleine handvol bladpeterselie
rasp en sap van 1 citroen
1-1½ eetlepel extra vergine olijfolie
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Leg het blok halloumi in z’n geheel in een kleine (oven-)schaal. Doe alle kruiden, samen de citroenrasp en het -sap, de olijfolie en wat zeezout in een kleine keukenmachine en vermaal tot een vrij fijne pasta. Maal wat zwarte peper over de halloumi (gĆ©Ć©n extra zout meer gebruiken hier!) en smeer het blok rondom goed in met de kruidenpasta. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de halloumi minimaal 2 uur (beter: een hele nacht) marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Neem de schaal uit de koelkast en bak de halloumi ongeveer 40 minuten (aluminiumfolie er niet afhalen!)…. Heerlijk!

Ik serveerde de ovenhalloumi met wat pasta en een simpele tomatensalade. Absolute aanrader voor een warme dag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...